Lerumsbaserade Idus förlag AB får från och med den 26 januari nya ägare. Förlaget har växt kraftigt senaste åren och grundarna bedömer det som en bra tid för nya personer att komma in. Grundare och tidigare vd Ulrika Slottner finns fortsatt kvar på företaget som anställd.

– Idus är förlaget med hjärtat hos författarna. För att kunna fortsätta växa och hjälpa författare att nå ut med sina verk är det dags för nya personer att ta vid. De nya ägarna har gedigen kunskap inom kommunikation och ekonomi. Utöver det ger de Idus en närvaro i Stockholm vilket vi saknat. Elisabeth och Simon är helt rätt personer att ta företaget till nästa nivå, säger Ulrika Slottner, grundare och avgående vd.

Idus förlag gav, tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, ut närmare 250 titlar under 2021, vilket är en ökning med över 70 titlar jämfört med föregående år. Ulrika Slottner och Mats Slottner har tillsammans ägt företaget och säljer nu till Simon Grunditz och Elisabeth Grunditz.

– Jag är oerhört glad och förväntansfull över att få lära känna förlaget och dess medarbetare. Ambitionen är att fortsätta driva Idus med samma värme, passion och professionalitet som varit företagets ledord sedan start, säger Elisabeth Grunditz, tillträdande vd.

Företaget startade 2011 med fokus på att ge ut barn- och ungdomsböcker samt böcker om svåra ämnen. Sedan starten har verksamheten breddats till att innefatta även biografier och böcker om specifika och aktuella ämnen. Förlaget har även ett imprint Visto, som är ett instegsförlag för nya författare eller författare med stor egen kundkrets, samt ytterligare ett imprint Stellar, som är ett traditionellt förlag för redan etablerade författare.

För mer information, kontakta:

Ulrika Slottner, grundare av Idus förlag, 070-862 73 28, [email protected]

Elisabeth Grunditz, vd på Idus förlag, 072-200 13 54, [email protected]

Fem viktiga händelser under 2021:

  • Idus, Stellar och Visto förlag gav ut närmare 250 titlar.
  • Etablering utomlands med engelsk agent och samarbete med flera utländska förlag. Första antagna titeln är Vi upptäcker vaccinet som kommer att ges ut i Storbritannien under 2022.
  • Ett samarbete mellan Saga Egmont och Stellar förlag kring samproduktion av vissa titlar.
  • Flera Idus-författare har synts i radio och tv. Bland annat Maria Andersson med boken Innanför västen och Ida Berner med boken Tills mina fingrar blev blå.
  • Många titlar har blivit nominerade till priser och utmärkelser, exempelvis Färgmonstret av Anna Llenas som blev nominerad till barnens förskolepris och Rebecka & Djävulens söner av Renée Ripman som blev nominerad till Storytel Award.

Bläddra gärna i vår nyhetskatalog