Böcker och läsande har alltid haft en central betydelse i Jeanette Palms liv och hon har fantiserat ihop berättelser så länge hon kan minnas. Som barn skrev hon sagor, dikter och uppsatser för jämnan och drömde redan på lågstadiet om att bli författare. Astrid Lindgren var förstås en favorit. Jeanette är uppvuxen i lilla Askersund i Närke, men efter gymnasiet flyttade hon med sin familj till Göteborg. Som tjugoåring begav hon sig till New York och bodde ett par år på Manhattan. Det var då som hennes stora intresse för språk i allmänhet och engelska i synnerhet förstärktes ytterligare. När hon kom hem studerade hon därför engelska med litterär inriktning vid Göteborgs universitet och skaffade sig så småningom en magisterexamen.
Skrivandet har fortsatt vara en viktig fritidssysselsättning och det har blivit ett antal noveller och kåserier för skrivbordslådan under årens lopp. Hon har även fått några dikter och kortare berättelser publicerade i ett par antologier. På senare år återuppväcktes hennes passion för barnlitteratur och hon började skriva barnboksmanus istället för vuxenmanus. Efter några olika skrivarkurser på bland annat Folkuniversitetet följde kurser i barn- och ungdomslitteratur vid Göteborgs universitet. Dessa ledde henne vidare till Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och ”Att skriva barnlitteratur ”, som var den första skrivarkursen som gavs där i Linnéuniversitetets regi hösten 2010. Därefter blev det även studier i kreativt skrivande.
Under cirka fem år drev Jeanette bloggen Bokhemligheter, som ursprungligen var väninnan och Idus-författaren Åsa Öhnells blogg. Hon läste då mängder med spännande, roliga och gripande barn- och ungdomsböcker, som hon skrev recensioner om. Det var ett jättekul och givande men även väldigt tidskrävande arbete, säger Jeanette. I januari 2018 gav hon upp och bloggen ligger för närvarande ”på is”.
Sedan drygt tio år arbetar Jeanette som administratör på ett elektronikföretag på Lindholmen i Göteborg. På sin fritid tar hon emot manus för redigering och korrekturläsning. Hon älskar att peta i texter och förbättra manus. Är det något hon går igång på extra mycket, är det upprepningar.
Kantarellkungen är Jeanettes debutbok. Det är en kapitelbok för barn i åldern 6-9 år med illustrationer av Sofia Gregersen. Det var hennes svärfar Gordon som inspirerade henne till att skriva den, berättar hon. Det är han som är kantarellkungen – både i text och bild. Han fick en huvudroll i en passande berättelse eftersom han alltid har varit så engagerad i hennes och makens familj och tre döttrar. Dessutom plockar han väldigt mycket kantareller!
I oktober 2020 utkom uppföljaren Hösthjärta, som är en fristående fortsättning på Kantarellkungen. Utan att avslöja för mycket blir det mer dramatiskt än i den första berättelsen om Elmer och farfar. Även här är det Sofia Gregerens illustrationer som kompletterar och lyfter handlingen och de sprakar av underbara höstfärger. Kanhända kommer det att dyka upp fler äventyr med Elmer och farfar så småningom?