Djurdeckarna: Rådjursäventyret är en bok för 6–9 år av författaren Mari Bister och illustratören Kristian Hägglund. Boken ges ut i mitten av oktober och handlar om att värna om naturen och djuren.

– I Rådjursäventyret har vi blickat tillbaka på våra år med Djurdeckarna och det finns anknytning i texten till de priser vi och böckerna har fått, bland annat miljöpris och Guldtassen. Nedskräpningstemat går som en röd tråd genom boken. Barnen kommer att få möta före detta hemlösa katter, humlor och bin och lära sig om hur vi människor kan hjälpa djur och natur – för vi behöver ju varandra för att överleva, säger Mari Bister,

Mari Bister är författare och regelbundet ute på författarbesök på skolor. Djur och natur är stora intressen. Illustratören Kristian Hägglund arbetar främst med barnboksillustration och serieskapande där samhälls- och miljöfrågor är återkommande teman. Han har en högskoleutbildning inom miljö- och hållbarhetsfrågor med särskilt fokus på hållbart jordbruk – Jag hoppas boken kan inspirera till nyfikenhet på naturen, på ängarna och skogarna och alla djur och insekter som lever runtomkring oss och som vi är beroende av. Och kanske också ge kraft att göra som Jakob och Joakim; att bry sig och våga stå upp för den som ingen röst har, säger Kristian Hägglund.