Vad gör djuren när de blir rädda? är en bilderbok för 3–6 år av författarduon Annie Klasson och Andreas Nord. Boken ges ut i slutet av juli 2023 och handlar om vad olika svenska djur gör när de tycker något känns farligt.

– Både människor och djur blir rädda ibland. Jag tycker att det är viktigt att man redan som liten förstår att man inte är ensam om sin rädsla och att den kan te sig på väldigt många olika sätt. Det är också viktigt att vi tidigt lär oss att värna om djuren och vår natur, säger Annie Klasson.

Till vardags arbetar Annie Klasson som ekonom och har tidigare gett ut boken Hur får djurungarna mat på Idus förlag. Andreas Nord är docent i biologi vid Lunds universitet och jobbar med hur olika slags djur, från insekter till fåglar, anpassar sig till sin omgivning.

– Även de allra minsta djuren gör massor av spännande saker, om man bara tittar nära. Med den här boken vill vi visa vilken enastående mångfald som finns i den svenska naturen från norr till söder. Vi hoppas att mötet med djuren i boken inspirerar barn och unga att vara rädda om vår gemensamma miljö, säger Andreas Nord.