Pressmeddelande mars 2023

Februari 2022 inleddes Rysslands invasion av Ukraina. I samband med det utlyste Idus förlag en tävling där barnen själva fick komma till tals och välkomna barn genom egna texter och bilder. Resultatet blev Välkommen, från barn till barn som är en bok skriven och illustrerad av barn runt om i hela landet. Den ges ut i februari 2023, ett år efter invasionen som har drivit miljoner människor på flykt.

– Genom att lyfta barns tankar och låta dem välkomna barn till Sverige vill vi på Idus förlag verka för integration, öppenhet och gemenskap, säger Elisabeth Grunditz, vd på Idus förlag.

Tävlingen genererade hundratals teckningar och många berättelser om samtal och projekt som genomförts bland barn och på skolor runtom i Sverige. Förlaget har valt att i största möjliga utsträckning inte ändra stavning, fakta, ordföljd med mera. Det är barnens egen bok.

– Med anledning av kriget i Ukraina och dess följder känns det angeläget att återigen lyfta upp möjligheten för barn att samtala om integration, öppenhet och gemenskap. Första utgåvan av boken Barn välkomnar barn gavs ut 2016 till följd av de många barn som då var nya i Sverige, säger Ulrika Slottner, förläggare på Idus förlag och grundare av tävlingen.