Dag Öhrlund har medverkat i mer än 80 böcker som sålt i flera miljoner exemplar. Nu skapar han en helt ny genre när han tillsammans med debutanten Elisabeth Sjöberg Strand ger ut boken Skilaki – byrackan som blev filmstjärna. Boken är en feeldog-roman och är skriven ur hundars perspektiv för en vuxen målgrupp. Den beskrivs som en underfundig och klipsk roman för den med sinne för humor och ett hjärta som klappar för hundar. Boken ges ut av Stellar förlag i september 2023. 

– Vi följer historien ur hundarnas perspektiv genom hopp och förtvivlan. Men eftersom det är en feeldog-roman får allting naturligtvis ett lyckligt slut, säger Dag Öhrlund. 

För några år sedan deltog Elisabeth Sjöberg Strand i Dag Öhrlunds författarkurs i byn Pefki på Kreta. I alla skrivövningar inkluderade Elisabeth en charmig byracka som hette Skilaki i stället för att berätta historier om människor som de andra deltagarna. Dag, som beskriver sig själv som en skrivberoende hundälskare, kunde inte släppa historien om Skilaki – han bara måste få veta vad som händer med honom och Skye. Det omaka författarparet började trevande snickra ihop historien om hunden Skilaki. 

– En hundcoach sa en gång till mig att jag ska försöka tänka som en hund, vilket är precis vad vi har gjort i den här boken. Det är hundarna, i det här fallet ett gäng byrackor på Kreta, som berättar sin historia, säger Elisabeth Sjöberg Strand. 

Om författarna

Dag Öhrlund är journalist, prisbelönt fotograf och författare. Han har arbetat i mer än 30 länder och är publicerad i 150 magasin i 20 länder. Dag har skrivit, fotograferat och medverkat i 80 böcker som sålt i flera miljoner exemplar i Sverige och utomlands – bland annat succéromanerna om psykopaten Christopher Silfverbielke, domaren Suzanne Eriks och den populäre kommissarien Ewert Truut. Under sitt äventyrliga liv har Dag blivit beskjuten, överlevt en terrorbomb, blivit gripen av polisen, varit förlamad, suttit i rullstol och varit nära döden flera gånger, något som gett honom nya perspektiv på livet. 
 
Skilaki är Elisabeth Sjöberg Strands debutroman. Tidigare har Elisabeth deltagit i ett antal novellsamlingar, där många av hennes karaktärer har varit just hundar. Därför var det naturligt för henne att även debutromanen fick ett hundtema. Som glad pensionär fördelar Elisabeth sin tid mellan att skriva, fotografera, resa, ta hand om hundar och arrangera skrivarkurser. Helst i Grekland, som har en stor plats i hennes hjärta.