Pressmeddelande mars 2023

Mera ljud på nattåget är andra delen i serien om fordonsintresserade Majken som älskar att upptäcka olika ljud. Den här gången utspelar sig handlingen på det stora nattåget. Bokserien riktar sig till barn 0-3 år och är skapad av författaren och journalisten Ulrika Hjorth och den grafiska formgivaren och illustratören Jonas Karner.

– Jag tyckte att det saknades en bokserie om fordon för de allra minsta barnen som ju ofta tycker att det är väldigt spännande med bussar, grävskopor och tåg. Mera ljud på nattåget har jag skrivit för alla barn som älskar tåg! På det stora nattåget finns massor av spännande saker att upptäcka, säger Ulrika Hjorth.

Tanken med Mera ljud-serien är också att locka till språkutveckling på ett lekfullt och kul sätt genom att barnen som läser kan härma de olika språkljuden som Majken upptäcker, berättar hon.

-Tillsammans med Majken får läsaren vara med och  leka med språket. Hur låter det när stora nattåget kör in på perrongen och hörs det något när pappa öppnar dörren till kupen …?

Ulrika Hjorth tidigare utgivning på Idus förlag är pysselböckerna Barnens julbok och  Bebisboken samt bilderböckerna Retkusinen, Bobo och bebisraketen, Bobo och bebissmitaren, Sjukbacillen och Mera ljud.

– Jag skriver oftast om vardagsnära saker som jag hämtar inspiration till från mitt eget röriga fembarnsmammaliv haha. Förhoppningen är att både stora men framförallt små som läser mina böcker kan känna igen sig och skratta, både åt de roliga saker som beskrivs men också åt de jobbiga och svåra.

Mera ljud på nattåget ges ut i februari 2023.