Frön och piruetter är en bilderbok för 3–6 år, skriven och illustrerad av Lotta Ekman. Boken ges ut i slutet av januari och handlar om vänskap, miljöförstöring och flykt. 

– Boken kom till genom min saknad efter en vän som försvann och aldrig hördes av igen. Alla som tvingas flytta, på grund av miljöförstöring eller krig, till exempel, lämnar efter sig någon som saknar dem. Jag tror att både barn och vuxna kan känna igen sig i huvudkaraktärerna Gro och Grönsiska. Och om någon får lust att skriva ett brev, som Gro gör, blir jag väldigt glad! säger Lotta Ekman. 

Lotta Ekman är konstnär, illustratör och författare. Hon har ett stort intresse för växt- och djurliv, vilket återspeglas i hennes verk. Lotta är också utbildad lärare i trä- och metallslöjd och undervisar för närvarande i årskurs 3–6.  

– Jag har alltid med mig min skissbok utomhus och mina följeslagare får ofta höra: ”Vänta, jag ska bara göra en teckning.” Jag hoppas att boken ska väcka frågor och funderingar, på många nivåer, bland barn och vuxna, kring hur vi förvaltar vår natur.