Hillevi kan själv är en bilderbok för 0–3 år av författaren Johanna Pajari-Berglund och illustratören Elin Hägg. Boken ges ut i februari 2024 och handlar om att ”kunna själv” och känna sig stor – även om ens mamma inte håller med.  

– Jag skrev boken efter en särskilt jobbig lämning på förskolan och min förhoppning är att den ska bidra med både igenkänning och leenden för de dagar som är lite tuffare, både för föräldrar och barn. Kanske kan boken även fungera som en påminnelse till föräldrar att barnen faktiskt inte bråkar. De vill bara lära sig erövra världen utan oss samtidigt som de behöver oss som mest, säger Johanna Pajari-Berglund.  

Författaren bor i Bålsta i Uppsala län, och utöver skrivandet studerar hon till psykolog. Bokens illustratör Elin Hägg bor i Ale kommun och jobbar med illustrerandet på heltid.   

Hillevi kan själv är vardagsrealism för småbarnsföräldrar. Det bästa med jobbet som illustratör är att tanken på att barn och vuxna sitter hemma och bläddrar i böckerna, känner igen sig i vardagssituationerna, i uttryck och kroppsform. Man pekar, tittar, samtalar och drar paralleller till vad vi sett, minns och känner. En fin och viktig stund tillsammans, säger Elin Hägg.