Pansar av hud låter läsaren följa med in bakom kulisserna, rakt in i en brutal verklighet som polisen möter varje dag. Där självmord och självmordsförsök bland unga flickor går omärkt förbi och på sin höjd avskrivs som olyckor. Den ende som reagerar är polisen Lena Fredén då hon ser att samband mellan de tragiska händelserna som ingen annan tycks notera. Pansar av hud är den första delen i en planerad serie om Jönköpingspolisen Lena Fredén. LM Schön har tidigare arbetat som polis och är numera verksam åklagare i Jönköping.

– Jag vill belysa några av de svårigheter som unga flickor utsätts för idag. Ofta lider de i tysthet och tar eller får inte hjälp av vuxenvärlden. När det blir övermäktigt väljer en del att avsluta sina liv. Det är viktigt för mig att vi gör något åt detta och ett steg är att öka medvetenheten om ungas utsatthet och dåliga mående, säger Linda LM Schön, författare till boken Pansar av hud.


Bakom författarnamnet LM Schön döljer sig åklagaren Linda Schön. Under många år arbetade hon nästan uteslutande med unga lagöverträdare. Till slut bestämde hon sig för att försöka förebygga brottsligheten i stället för att enbart beivra den. Våren 2020 började hon skriva för barn och unga i syfte att öka deras läsande. Hittills har Djävulsgapet (Idus förlag, 2021) och Andeträden (Idus förlag, 2022) utkommit i serien om Jasmin och Eddie. Böckerna är omtyckta av såväl barn som vuxna.

Direkt efter juristlinjen sökte sig Linda Schön till polisutbildningen. Hon arbetade länge som polis, både i Stockholm och i Jönköping, innan hon rekryterades som åklagare. Pansar av hud, är hennes debutroman för vuxna.

Pansar av hud är en trovärdig och drabbande skildring av polis- och rättsväsendets verklighet – ibland känns det nästan för hemskt för att vara sant, just därför är berättelsen så viktig, säger Matilda Olsson, redaktör på Stellar och Idus förlag.