Vindsrådet är en kapitelbok för 6–9 år av författaren Johan Ahlenius. Boken ges ut i början av maj och handlar om ett kompisgäng som tillsammans utgör Vindsrådet – experter på att lösa problem. När en av vännerna ska flytta, bestämmer sig gänget för att förhindra flytten och en listig plan tar form.

– Jag har alltid tyckt att det är något spännande och väldigt frigörande med barn som löser problem och mysterium själva, utan hjälp från vuxenvärlden. Den känslan ville jag fånga i och förmedla med min bok. Men boken rör också vid viktiga ämnen som vänskap, lögner och samvetskval. Jag hoppas den blir till glädje för många unga, och kanske några äldre, läsare, säger Johan Ahlenius.

Författaren arbetar till vardags som säljare och frilansande skribent.

Vilja av ondo är den andra fristående delen i serien om Jönköpingspolisen Lena Fredén. Precis som i debuten Pansar av hud väjer författaren LM Schön inte för att ta upp svåra, mörka och ibland helt otänkbara ämnen. Uppföljaren är en skrämmande berättelse om ungdomsbrottsligheten i Jönköping med fokus på pedofili. Skildringen är realistisk och lågmäld men kryper in under skinnet och är bitvis tung att läsa. Boken ges ut av Stellar förlag i maj 2024. 

– När bilder på nakna barn anträffas i en försvunnen pojkes mobil drar en komplicerad utredning i gång där gränsen mellan offer och förövare är hårfin och där unga manipuleras i kärlekens namn. Samtidigt är polisen Lena Fredén fullt upptagen med att handskas med sin trogna kollega Gerds pensionsavgång, sitt icke existerande kärleksliv och sin nya roll som stödperson åt Fyltan, berättar författaren LM Schön. 

Bakom författarnamnet LM Schön döljer sig åklagaren och den före detta polisen Linda Schön. Hon började skriva böcker för barn och unga i syfte att öka deras läsande. Serien om Jasmin och Eddie med Djävulsgapet (2021) och Andeträden (2022) fick dock sättas på paus när den ovanligt vanliga polisen Lena Fredén gjorde entré. Första delen Pansar av hud som utkom 2023 fokuserade på unga flickors utsatthet.

– Vilja av ondo passar såväl deckarfantaster som den som vill veta mer om hur det går till i verkligheten, fortsätter Linda Schön. Särskilt tror jag att boken uppskattas av poliser, åklagare, domare och andra som annars inte läser deckare. Den bör naturligtvis läsas av alla tonårsföräldrar, alla som arbetar med ungdomar eller har ungdomar i sin närhet. Boken ger en inblick i vilka påfrestningar våra barn och unga utsätts för varje dag, inte minst på nätet. 

Läsare om Pansar av hud – den första delen i serien om Jönköpingspolisen Lena Fredén:

“Det sker något särskilt när författaren har erfarenhet från den kontext som boken utspelar sig i. Läsaren vaggas in i en tro att det som utspelar sig i boken likaväl kunnat utspela sig i det verkliga samhället. Jag gillar det, det ger tyngd åt handlingen i boken.” – Anna

“Spännande, realistisk, lärorik, mänsklig bladvändare om ungdomsbrottslighet i Jönköping. Boken ger insyn i polisarbete och socialtjänsten såväl som arbetet som åklagare och domare. Väntar redan på en fortsättning!” – Ingalill

Isadoras hus är en kapitelbok för 9–12 år av författaren Camilla Jönsson. Boken ges ut i början av maj och handlar om en familj som bor i ett spökhus, där saker börjar bli märkligare än vanligt.

– Isadora lever i ett alldeles äkta spökhus ihop med sin mormor och moster. Plötsligt återvänder hennes sedan länge försvunna mamma till huset, i sällskap med en främmande man. Detta utlöser en serie av händelser som kommer att påverka både Isadora och husets spöken i grunden, säger Camilla Jönsson.

Camilla Jönsson är författare och skrivpedagog, men har tidigare även arbetat som litteraturkritiker och lektör.

– I Isadoras hus är Isadora den enda som kan ställa allt till rätta igen. Bokens budskap är att det alltid är värt att kämpa för sin familj (men att familjen inte alltid heller går att lita på).

Algot och sticklingkompisen är en bilderbok för 3–6 år av författaren Ingela Ek och illustratören Agnes Turesson. Boken ges ut i början av maj och handlar om Algot som får en palettbladstickling som han döper till Plättis. Hur ska han få sticklingen att växa från liten till en stor planta?

– Det finns många böcker om växter för vuxna, men här kommer en för barn! Genom den här bilderboken med faktarutor lär sig barn och vuxna om växter, och framförallt om palettblad. Följ Algot när han får en palettbladstickling att bli en planta. Dela ditt växtintresse med dina barn, skratta åt de fantastiska bilderna av Agnes Turesson och åt katten som älskar lukten av tå-fis, säger Ingela Ek.

Författaren Ingela Ek arbetar till vardags som skolbibliotekarie på en lågstadieskola, och Agnes Turesson är frilansande illustratör med rötter i Håbo.

– Jag ville skapa en värld med detaljrika och fantasifulla bilder som förmedlar värmen och humorn i Ingelas text. Mina favorit bilderböcker när jag var liten, var de som jag kunde bläddra om och om igen och upptäcka något nytt i varje gång. Jag hoppas då att boken kan skapa den ”blädderlusten” hos alla barn och vuxna där ute.

Stjärn-höst är en kapitelbok för 9–12 år av författaren Ulrika Goude Westby. Boken ges ut i början av maj och handlar om att övervinna sina rädslor och lita på sina förmågor.

– När Marika reser för att hälsa på Thea, som hon lärt känna på sommarens ridläger, blir det inte riktigt som hon har tänkt sig. Istället för ett mysigt höstlov kommer hon innan veckans slut att möta sina värsta rädslor, säger Ulrika Goude Westby.

Författaren jobbar till vardags som verksamhetsutvecklare på litteraturhuset Trampolin.

– När min första bok Glas-sommar hade kommit ut fick jag ganska snart frågan, varför är Tanja så dum? Läsarna ville veta mer och jag hade mycket mer att berätta. Därför blev det naturligt att skriva en fortsättning.

Aldrig mera skola är en bok för 9–12 år av författaren Ann-Kristin Lundmark. Boken ges ut i början av maj och handlar om hur det är att vara barn på väg mot ung, att våga stå upp för sig själv och det som känns inuti.

– Aldrig mera skola är en berättelse om att våga gå sin egen väg, även när frågorna är många. Bokens huvudkaraktär Zooey är fast besluten om att aldrig återvända till skolan, trots alla som försöker få henne att ändra sig, säger Ann-Kristin Lundmark.

Författaren är utbildad psykolog och arbetar till vardags som legitimerad psykoterapeut. Aldrig mera skola är hennes femte barnbok.

– Trots barnkonventionens fina ord har alla barn inte samma rättigheter och värde och blir långt ifrån alltid lyssnade på. Med allvar och underfundig humor vill jag med boken Aldrig mera skola påminna om det och i bästa fall göra lite skillnad.

Olof Spaak, regissör och manusförfattare, gör nu debut som romanförfattare med Den vänstra vägen – en thriller om tro, identitet och vad som väntar bortom döden. Boken ges ut i början av maj och handlar om en regissör, som i sin research inför en tv-serie går med i ett hemligt sällskap. Hänförd av mystiken förlorar han fotfästet och när det är dags att backa ur är det redan för sent. Romanen utspelar sig i Malmö.  

Den vänstra vägen föddes ur en skrämmande tanke som hemsökte mig när jag bodde i ett ensligt hus långt ute på landet. Vad händer om jag kommer hem en kväll och hittar ett avhugget huvud utanför dörren? säger Olof Spaak. 

Olof Spaak är verksam som regissör och manusförfattare för spelfilm och tv-serier. Han debuterade med den guldbaggevinnande långfilmen Trädgårdsgatan och har gjort serier som Den som dräper, Sanningen och Gåsmamman. Just nu regisserar han den nya säsongen av Tunna blå linjen. Den vänstra vägen bygger på hans erfarenheter och djupa intresse för det ockulta.  

– Med boken vill jag säga något om hur vi måste våga kasta oss ut i det okända för att kunna leva fullt ut och om hur döden ständigt finns vid vår sida. Och om hur livet, i sina små stunder, kan vara magiskt.  

Pappor är en bilderbok för 3–6 år av författaren Malin Gustafsson och illustratören Annalena Sandgren. Boken ges ut i april och handlar om olika personligheter och pappor med olika intressen och egenheter – i korta verser skrivna på rim.  

– Det finns ca 1,2 miljoner pappor i Sverige med biologiska barn, adoptivbarn, bonusbarn och familjehemsplacerade barn. Boken synliggör att familjer med fokus på pappor kan se ut på flera sätt, säger Malin Gustafsson.  

Författaren har eget företag och arbetar som konsult i produktutveckling och projektledning. 

– Jag vill med boken Pappor ta bort gamla normer om familjer. Boken belyser olika områden som är relevanta för barnfamiljer i dagens samhälle. Till exempel att 100 000 barn av den cirka halv miljon barn som går i förskola, talar mer än ett språk. Andelen barn som varit med om en separation bland 4–5-åringar är 4 procent och drygt 4000 barn lever med samkönade föräldrar. 

Vadå, pengar? är en bilderbok för 3–6 år av författaren Lina Jakobsson och illustratören Anna-Paulina Räisänen. Boken ges ut i april och handlar om en dröm om att få gå på cirkus. Men för det behövs pengar, och hur fungerar det egentligen?  

– Det flesta barn känner till ordet pengar och vet att det är något värdefullt. Men många har ingen förståelse för vad det faktiskt är. Vadå, pengar? är en berättelse för barn om ekonomi, pengars värde och om hur vi alla behöver hjälpas åt i samhället, säger Lina Jakobsson.  

Till vardags arbetar författaren som pedagogisk utvecklare inom förskolan. Anna-Paulina, som debuterar som illustratör med boken Vadå, pengar?, utbildade sig till bilderboksillustratör på Kalix folkhögskola under 2023.  

– Det har varit fantastiskt att få illustrera en bok med detta viktiga ämne och jag hoppas att boken kommer glädja och inspirera många barn, säger Anna-Paulina Räisänen.