I fullmånens ljus är en kapitelbok för 9-12 av författaren Andreas Ek. Boken ges ut i maj 2023 och handlar om att våga vara nyfiken på det man inte känner till.

– Min förhoppning är att den här boken väcker barns intresse att börja eller fortsätta läsa fysiska böcker. I dagens samhälle är mycket digitaliserat och tyvärr är pappersboken på väg bort vilket jag tycker är tråkigt, säger Andreas Ek.

Författaren har arbetat som polis i 16 år, men är nu utöver skrivandet även brandman. Han tycker om att träna på fritiden och umgås med sina barn som också är de han skrev I fullmånens ljus åt.

– Boken utspelar sig i Brännviken där det alltid är sommar, men i stadens utkanter finns en gräns där andra årstider existerar. När vintern kommit till andra sidan gränsen  leker bokens huvudperson Albin i den nyfallna snön med sina vänner. När hans hund, Lexie, springer iväg upptäcker han vita, skrämmande ögon som stirrar på honom i mörkret. Det är början på ett stort äventyr, säger Andreas Ek.

Läs mer:

Författarporträtt

Författarens hemsida

Målvaktsdrömmar och tappade puckar är en illustrerad kapitelbok för 6-9 år av Lina Lennartsdotter Elmblad och illustratören Anna Strindberg. Boken ges ut i maj 2023 och handlar om 10-åriga Dantes hockeydrömmar och rädsla för det som inte får hända.

– Min upplevelse är att många barn har höga krav på sig själva och att de är rädda att misslyckas. Jag vill med min bok plocka fram den där rädslan och slå hål på den, eller i alla fall skapa en förståelse för den, säger Lina Lennartsdotter Elmblad.

Lina Lennartsdotter Elmblad är socionom och jobbar deltid som arbetscoach. Som hockyfantast driver hon även webbutiken Hockymamma.se och älskar att kolla på barnens hockey.

– Mitt budskap till barn som läser om Dante är att det är ok att misslyckas ibland, alla gör det, och det viktigaste är att förlåta sig själv, säger Lina Lennartsdotter Elmblad.

Viskningen från andra sidan är en kapitelbok för 9-12 år av författarna Lina Gullbrand och Maria Bäckman. Boken ges ut i maj 2023 och handlar om vad som kan hända när rykten och fördomar får fäste.

– Vi vill med denna bok skapa läslust genom spänning. I vårt yrke som lärare ser vi att det övernaturliga och mystiska ofta lockar även den mest motsträviga läsaren. Viskningen från andra sidan hoppas vi kunna fånga läsaren med sin tunna linje mellan vad som är verkligt och inte, säger Maria Bäckman.

Lina Gullbrand och Maria Bäckman bor i Karlskoga, där de arbetar som förstelärare på mellanstadiet. I sina yrken jobbar de båda med att väcka läs- och skrivlust hos eleverna.

– Viskningen från andra sidan är en mysrysare som berättar om stora rädslor, stark vänskap och vikten av att våga sträcka ut en hjälpande hand även fast det är läskigt, säger Lina Gullbrand.

Flykten från Björnön är den andra delen i Michael Wianders fantasyserie Dexter Olsson Adventures, för 9-12 år. Boken ges ut i maj 2023 och är ett tokroligt och faktaspäckat Jules Verne-äventyr.

– Det är inte bara Greta Thunberg eller Gandhi som kan förändra världen – jag vill inspirera alla läsare till att EN person faktiskt kan göra stor skillnad för andra, oavsett om det är en vuxen eller ett barn, och kanske börjar det med att vi tar barnen – allas vår framtid – på allra största allvar!, säger Michael Wiander som skriver om hjältar i andra delen av Dexter Olsson.

DEXTER OLSSON har på kort tid blivit en av Sveriges mest lästa spänningsromaner för barn & ungdom (+50 000 läsare) och släpps nu i en efterlängtad och uppdaterad nyutgåva.

Michael Wiander är en frekvent anlitad och uppskattad föreläsare. Han är dessutom Stockholmsmästare i schack och är en av Läsrörelsens ”läsande förebilder”. Genom åren har författaren träffat över 10 000 skolelever och tränat 1 000 elever i skrivande.

Sagt om Dexter:

”Jag hade dött av uttråkning om Dexter inte funnits.” Lowe, 9 år

”Det är som att se på film!” Milo, 12 år

”Omöjlig att släppa.” Lova, 13 år

Pressmeddelande den 17 maj 2023

Mamma ska bli en enhörning är en illustrerad textbok för 6-9 år av författaren Annie Hagvall Einarsrud och illustratören Hanna Ingarvsson. Boken ges ut i maj 2023 och handlar om hur det som barn är att leva med en förälder med en kronisk spridd cancersjukdom.

– Det här är den första barnboken i sitt slag. Det finns en efterfrågan på barnböcker som handlar om vardagen för barn som lever med en anhörig med en kronisk, spridd cancersjukdom. Det är en allvarlig bok som samtidigt förmedlar såväl hopp som vikten av forskning, säger Annie Hagvall Einarsrud.

Författaren debuterade med bilderboken En dum knöl i mammas bröst. Idén till boken fick hon när hon själv drabbades av bröstcancer mitt i småbarnsåren. TIll vardags jobbar hon som socionom och är sekreterare i Bröstcancerföreningen Hilda i Örebro län.

– När någon i familjen får cancer påverkas hela familjen. Hur barnen påverkas beror på ålder, mognad, personlighet och vilken relation man har till den som blivit sjuk. En del unga vill inte visa för sina nära hur de mår, eftersom de inte vill tynga familjen mer, säger Johanna Joneklav som är legitimerad hälso- och sjukvårdskurator samt sektionsledare och grundare av stödorganisationen Nära Cancer.

10 % av vinsten från bokförsäljning kommer att gå till forskning eller stöd för de som lever med spridd bröstcancer.

Pressmeddelande april 2023

Hur ska bebisen komma ut? är en bilderbok för 3–6 år av författaren Carin Johansson och illustratören Anna Asker. Boken ges ut i april 2023 och syftar till att hjälpa föräldrar att förklara vaginal förlossning för yngre barn.

– På vilket sätt kan man förklara för ett litet barn hur bebisar kommer ut ur magen? Att den ska komma ur snippan är kanske inte det bästa svaret, för det låter ju fullständigt orimligt! Men håll ut, i boken Hur ska bebisen komma ut? levereras äntligen en förklaring som barn förstår, säger Carin Johansson.

Carin Johansson är utbildad till statsvetare med miljöinriktning vid Göteborgs universitet, men har nu mest fokus på att skriva böcker för barn. Boken Hur ska bebisen komma ut? ger en barnvänlig och tydlig förklaring till vaginal förlossning. En charmig berättelse där läsaren får följa Noras funderingar och tankar alltmedan de vuxna missar hennes oro. En färgstark och fantasifull få-syskonbok i väntan på att bebisen ska komma.

– Jag tycker egentligen att små barn ska bekymra sig så lite som möjligt om underliv och andra detaljer som tillhör vuxenlivet men efter fallet i hovrätten med den 10-åriga flickan och snippa-debatten så har jag börjat fundera på om det kan vara så att flickor behöver känna till bebishålet. Med boken vill jag gärna dela med mig av det ordet ifall någon flicka någon gång kan behöva använda det för att förklara något som har hänt, säger Carin Johansson.

Anna Asker jobbar till vardags som spelgrafiker i Stockholm men är född och uppvuxen i Karlstad.

Pressmeddelande april 2023

Min familj sitter inte i träd är en bilderbok för 3-6 år av debuterande författaren Johan Albertsson och illustratören Josefine Eriksson. Boken ges ut i april 2023 och handlar om att familjer kan se olika ut och vara starka både med och utan blodsband.

– Min familj sitter inte i träd är en bok som ska ge barn möjlighet att känna samhörighet med andra som lever i bonusfamilj men även för oss vuxna att kunna tala om hur familjekonstellationer kan se olika ut, säger Johan Albertsson.

Till vardags är författaren lärare. Inspirationen till boken har han hämtat från sitt egna liv som fembarns-pappa. Författaren lever tillsammans med bokens illustratör Josefine Eriksson. I boken får läsaren följa Ruben som har börjat förskoleklass och får i läxa att rita varsitt släktträd.

– Vi vill belysa hur viktiga vi vuxna är för våra kära barn. Att oavsett blodsband så knyter vi starka band och älskar dem, våra barn, säger Josefine Eriksson.

Pressmeddelande april 2023

Kokbok för gamers: Mission completed innehåller 70 recept som får e-sportare och gamers att näringsoptimera för att prestera på topp. Boken gavs ut i slutet av mars och är skriven av författaren Karin Tuvell. Tidigare har två andra kokböcker utkommit i serien.

– I gamingvärlden används ”modding” som ett begrepp. En gamer modifierar datorn för att blir snabbare, men vad gör det om inte användaren är snabb? Här är boken som visar vägen till en snabbare gamer, säger Karin Tuvell.

Syftet med boken är att hjälpa gamers rusta sin kropp med bra näringsämnen för att bli en vinnare. För att bli elit och undvika skador och drabbas av obalans i kroppen. Utöver skrivandet jobbar författaren som lärare i matematik och naturvetenskap och som konstnär.

Kokbok för gamers som inte orkar 2.0 bygger vidare till Kokbok för gamers – Mission Completed med fokus på näringslära ur ett E-sport perspektiv för att bli en bättre gamer, säger Karin Tuvell.

Pressmeddelande april 2023

Måste hitta Sickan! är en illustrerad textbok för 6-9  år av författaren Sara Kalmlin och illustratören Mikael Jansson. Boken ges ut i april 2023 och handlar om Alvar vars bästis ska få en hund. Alvar hatar hundar men bestämmer sig för att övervinna sin rädsla.

– Eftersom jag möter mycket rädslor på min arbetsplats så ville jag gärna lyfta problematiken med att hålla rädslor för sig själv. Jag önskar att fler barn och vuxna vågar öppna upp sig och prata om det de är rädda för, säger Sara Kalmlin.

Författaren är förskollärare och jobbar till vardags på ett patientboende för svårt sjuka barn som får vård på Universitetssjukhuset i Linköping. Illustratören Mikael Jansson arbetar som lastbilschaufför men ställer regelbundet ut sin konst, både i Skåne och Växjö.

– Boken Måste hitta Sickan! handlar om att visa att det är tillåtet att vara rädd och att man även kan övervinna rädslor om man vågar berätta om dem.