Liam har en knapp på magen är en bilderbok för 3–6 år av författaren och illustratören Linda Ågren. Boken ges ut i mitten av juli och handlar om att leva med gastroknapp på magen och att känna sig annorlunda och därför orolig inför att börja förskolan.

– Boken handlar om tvillingparet Liam och Lovelia som ska börja på förskolan, något som oroar Liam då han vet att han är annorlunda än de andra barnen och tanken på att äta bland andra ger honom en klump i halsen. Liam har nämligen en gastroknapp på magen som han äter igenom, något han inte har sett någon annan ha. Men med hjälp av en fluffig nalle, en kreativ pedagog och förstående nya kompisar så får Liam blomstra och inse att han faktiskt har en superkraft! säger Linda Ågren.

Författaren arbetar utöver skrivandet som illustratör, gymnasielärare och professionell sjöjungfru.

– Varje år genomförs cirka 200 operationer på barn som är i behov av just en gastrostomiknapp. Operationerna sker av olika anledningar, såsom att barnet har problem med att äta genom munnen, svårt att svälja eller kanske tappar i vikt. Det är ett smidigt och bekvämare alternativ än att behöva äta sondmat genom en slang som går via näsan. Min förhoppning med denna bok är att alla barn som lever med knapp i magen ska känna sig sedda och inkluderade, och att barnen som läser om dem blir deras kompisar som förstår att alla är lika värda även om vi inte fungerar på samma sätt.

Flugan och frosten är en bilderbok för 3–6 år av författaren Antonia Axelsson och illustratören Annie Axéll. Boken ges ut i mitten av juli och rimmar fram en saga om en fluga som i sin längtan efter värme får vara med om stora saker.

– Flugan och frosten är sagan om en fluga, som i kalla natten söker värme i en stuga. En mysig saga på rim som tar med läsaren till en blå skymning i skogen. Det är en bok om att alla behövs, och kraften i att hjälpas åt! säger Antonia Axelsson.

Vid sidan av skrivandet arbetar författaren som administratör och studerar. Annie Axéll är arkitekt, illustratör och formgivare. Båda två kommer från Alingsås och lärde känna varandra under tonåren. Tio år senare kom idén om att göra en barnbok tillsammans.

– Att skapa något tillsammans har både gjort att vi lärt känna varandra bättre och att vi gett varandra fart i skapandet. Vi har, i både berättelsen och bilderna, försökt hitta en balans mellan det klassiska – den klassiska sagan, den klassiska stugan – och ett nutida uttryck. Förhoppningen är att berättelsen om flugan ska hitta hem till barn och deras vuxna. En bok att dela tillsammans i soffan, bläddra i till frukostmackan och somna till då och då.

Felicias försvunna katter är en bilderbok för 3–6 år av debuterande författaren Johanna Sandgren och illustratören Malin Olsson. Boken ges ut i mitten av juli och handlar om att våga undersöka sådant som kan kännas okänt och skrämmande.

– Felicias älskade katter har försvunnit och utanför börjar höstkvällen smyga sig på. Hon bestämmer sig för att ge sig ut för att hitta dem och ta in dem för natten. Men trädgården på kvällen med sina mörka hörn och otäcka skuggor innehåller väldigt mycket mer än de försvunna katterna, säger Johanna Sandgren.

Till vardags arbetar författaren som butikschef inom optikerbranschen. Malin Olsson är frilansande illustratör och formgivare.

– Det är lätt att känna sig liten och rädd när man är barn och världen runt om är svår att greppa. Jag önskar att alla barn fick avsluta sin dag på bästa sätt genom att känna sig trygga och omslutna av kärlek. Det är inget jag kan lösa naturligtvis. Men jag hoppas min mysrysare kan kittla både spänningsnerver och förmedla en känsla av trygghet och ljus till så många jag kan!

Bromsa! är en bilderbok för 3–6 av författaren Catarina Hansson och illustratören Katri Hansson. Boken ges ut i juni och handlar om en mormor som bryter mot samhällsnormen.

– Jag hoppas att barn som lyssnar på eller läser boken ler hela tiden. Jag hoppas de tittar på de fantastiska illustrationerna och ser sin egen mormor eller farmor i boken. När de läst klart hoppas jag de tar en vuxen i handen och säger: Nu går vi ut och leker, säger Catarina Hansson.

Tidigare arbetade Catarina Hansson som lärare, sedan som redaktör för läromedel. Numera arbetar hon som författare och konstnär på heltid. Katri Hansson arbetar till vardags som Senior Creative Designer.

– Jag önskar att barn och vuxna kan sitta ner för att läsa, skratta och utforska boken tillsammans. Kanske hittar de en rolig detalj eller två i illustrationerna. Bromsa! är en bok om en rolig och kreativ mormor som har ett stort hjärta och en härlig relation med sitt barnbarn, Katri Hansson.

Stellas stjärna är en bilderbok för 3–6 år av författaren Minna Paananen och illustratören Viktoria Mullo. Boken ges ut i juni och handlar om att leva med en långtidssjuk förälder, att våga hoppas och att ta hand om varandra.

– Stella är fem år och lever med sin mamma som efter en tids sjukdom inte blir frisk. Hon funderar mycket på det. Hennes moster har berättat att till stjärnorna kan hon önska vad hon vill, säger Minna Paananen.

Till vardags arbetar författaren som lärare i kreativt skrivande på Kalix folkhögskola. Hon är även handledare i write yourself.  

– Viktoria hade idén till boken och jag fick glädjen att skriva en berättelse om Stella. Text och bild har jobbats fram i ett nära samarbete och jag hoppas att Stella kan ge tröst och glädje till andra barn i liknande situationer, säger Minna Paananen.

Viktoria Mullo har en bakgrund som förskollärare och ateljerista, men illustrerar nu barnböcker på heltid.

– Boken skildrar styrkan i en önskning. Önskningar kan vara ett underbart sätt för barn att hålla hoppet vid liv, säger Viktoria Mullo.

Blåsboken är en bilderbok för 0–3 år av författaren och illustratören Anette Casselstål. Boken ges ut i juni och uppmuntrar läsaren att blåsa på boksidan – när man vänder blad får man se vad som hänt.

– Blåsboken ska ta med de minsta på ett aktivt äventyr där de får hjälpa karaktärerna vidare genom bladvändningen. Det bjuds på överraskningar och förhoppningen är att man vill läsa den om och om igen, säger Anette Casselstål.

Till vardags arbetar författaren som teckenspråks- och dövblindtolk.

– Jag hoppas att barnet ska få känna stolthet i att hen kan bidra till handlingen, att interaktivt och lekfullt få upptäcka små överraskningar i bladvändningen. Det ska vara glädjefullt och spännande att följa händelserna som de olika karaktärerna behöver hjälp med. Samtidigt blir det en liten motorikövning i själva blåsandet.

Tänk om alla hade jättelånga rumpor! är en bilderbok för 3–6 år av debuterande författaren Anette Eliasson och rutinerade illustratören Lena Forsman. Boken ges ut i juni och handlar om att få drömma sig bort lite i vardagen och fundera på hur världen hade kunnat se ut.

– När världen i övrigt är allvarlig och svår behöver små barn lite helt vanligt trams, och vad kan vara tramsigare än en bok om jättelånga rumpor? Vår förhoppning är att alla barn vars tankar ibland far iväg upp i det blå känner igen sig i den introverta sjuåringen Vivi, som är en dagdrömmare av rang, säger Anette Eliasson.

Till vardags arbetar Anette Eliasson som kommunikatör. Lena Forsman har arbetat som illustratör sedan mitten av 90-talet.

– Det roligaste i mitt jobb tycker jag att skissa fram en huvudkaraktär som både jag och författaren fattar tycke för. Att sen ge den liv, att med mimik och enkla penndrag förmedla personlighet, närvaro och känsla. Humor, värme, olika personligheter, inkludering och en fasligt tjusig färgpalett är min melodi, säger Lena Forsman.

Loppan på stranden är en bilderbok för 0–3 år av författaren och illustratören Maja-Stina Andersson. Boken ges ut i juni och är en bok där vi letar och pekar på saker som hör stranden till.

– Loppan på stranden är ett roligt äventyr för de minsta. Följ med på en kul stranddag och hjälp Loppan att leta efter grejer som försvunnit! Kanske är det hunden Skrutt som har lånat?, säger Maja-Stina Andersson.

Författaren arbetar utöver skrivandet som lärare och illustratör.

– Min förhoppning med boken är att ha en rolig stund. Locka barnet att vara med och delaktig i berättelsen genom att Leka-Peka.

Lillebror och spalten är en bilderbok för 3–6 år av debuterande författaren Nathalie Svensson och illustratören Hanna Ingvarsson. Boken ges ut i juni och handlar om Mila som äntligen kommer att få ett syskon. Men lillebror blir inte den bebisen hon hade förväntat sig.

– Både jag och min son är födda med dubbelsidig spalt och det är egentligen inget konstigt alls. Min målsättning är att öka kunskap och förståelse för läpp-, käk-, gomspalt (LKG), för att minska stigmat i samhället, säger Nathalie Svensson.

Till vardags arbetar författaren som logoped. I sina sociala medier sprider hon kunskap om LKG utifrån sina tre perspektiv: som tidigare patient, som förälder och som logoped.

– Jag vill bidra med en positiv förändring och då börjar jag med barnen. Barnen är de viktigaste vi har och det är också de personerna som är vår framtid. Därför är det en självklarhet för mig att skapa en barnbok om LKG.