Den 19 april 2023 presenterade Svenska Barnboksinstitutet sin årliga Bokprovning. I Bokprovningen presenteras föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker genom statistik och fördjupningar. Även i år finns många av Idus förlags titlar med i rapporten.

– Vi är ett av Sveriges största förlag inom barnböcker. Det är viktigt för det betyder att vi möjliggör för många barn och vuxna att hitta glädjen och trösten i att läsa, säger Ulrika Slottner som är förläggare på Idus förlag.

Den sista februari 2023 hade det inkommit 2 183 tryckta barn- och ungdomsböcker till Svenska barnboksinstitutet (Sbi) med 2022 som utgivningsår. Det är en ungefär lika stor utgivning som året innan.


Idus-titlar som lyfts i Bokprovningen:

Ålen Åkes långa resa av Karin Askerin och Hanna Ingvarsson
Bilderboken Ålen Åkes långa resa av Karin Askerin och Hanna Ingvarsson följer en ål som blir fångad i ett nät men lyckas hugga fiskaren i handen och fly – han vill leva vidare och få ungar innan han dör.

Ali & Dagge: Fälttävlanslägret av Eva Gottfridsson
I mellanåldersboken Fälttävlanslägret av Eva Gottfridsson ska Ali åka på fälttävlansridläger med sina kompisar Bojan och Kalle men omgivningen är inte så tillåtande mot killarnas intresse. Bojans pappa tycker till exempel att ridning är en tjejsport.

Tiktokmonstret av Linda Gustafsson och Emelie Nilefrost
Tiktokmonstret av Linda Gustafsson och Emelie Nilefrost färgas huvudpersonen Livias upplevelse av pappans sjukdom av vad hon har sett på Tiktok. När pappan drabbas av ett epilepsianfall tycker Livia att han ser ut som ett monster från Tiktok och blir väldigt rädd.

Inte min tystnad av Kaj Hagstedt
I Inte min tystnad av Kaj Hagstedt är temat tystnad. Tilda är döv medan Samuel har svårt att prata inför andra. De två träffas och tillsammans hjälper de varandra att tackla omvärlden. Insprängt i texten finns bilder på hur ord tecknas med teckenspråk och i slutet av boken återges det svenska teckenspråkets handalfabet.

Ett dumt krig i Andrijs land av Annie Hagvall Einarsrud och Hanna Ingvarsson
Annie Hagvall Einarsrud och Hanna Ingvarsson beskriver i kapitelboken Ett dumt krig i Andrijs land hur flickan Ella får en ny klasskamrat i pojken Andrij som flytt med familjen från sitt hemland. Lärarens berättelser om krig och Andrijs erfarenheter väcker mycket oro hos Ella samtidigt som Andrij blir hennes vän som hon delar med sig av sin trygga vardag till.

I hel***e heller av Amanda Hajney och Wenche Nevalainen
Språk som vanligtvis inte lärs ut i skolan handlar I hel[vet]e heller om. Det är en bok om svordomar av Amanda Hajney och Wenche Nevalainen.

Vart tar bajset vägen? Från toalett till reningsverk av Anna Hansson och Lovisa Bengtsson
Böcker om teknik och naturvetenskap var ovanliga i utgivningen 2022, men här finns till exempel två titlar om avlopp och reningsverk, Vatten och avlopp av Ellen Hall och Emily Ryan samt Vart tar bajset vägen? Från toalett till reningsverk av Anna Hansson och Lovisa  Bengtsson.

Rut och älgjakten av Julia Hedström och Hanna Ingvarsson
Rut och älgjakten av Julia Hedström och Hanna Ingvarsson är en bilderbok om femåriga Rut som är med vid jaktlagets samlingsplats under älgjakten. I en positiv skildring av jakten får Rut se hur en skjuten älg hanteras. Hon klappar jakthundar, lär sig djurspår, grillar korv och har roligt.

Götebosska för små knickedicker av Sanna Larén, Johan Larén och Ellen Odlöw
Bland böcker om bokstäver, siffror och språk ryms böcker på dialekt, som Götebosska för små knickedicker av Sanna Larén, Johan Larén och Ellen Odlöw.

Fabian den förskräcklige av Jessica Lindholm
I två böcker 2022 förekommer till exempel mattan från filmen The Shining, detta i bilderboken En natt på insektshotellet av Claire Schvartz och kapitelboken Fabian den förskräcklige av Jessica Lindholm. I båda böckerna smygs det omkring i mystiska hotellkorridorer om natten. Mattan skapar här en extra otäck stämning i böckerna – om man som läsare känner igen den.  

Vilken smash! av Joakim Persson och Marianne Sund
I kapitelboken Vilken smash! av Joakim Persson och Marianne Sund vill Chloe spela badminton men har inte råd med träningsavgiften. Kompisen Nadir tar då initiativ till att samla in pengar vilket får Chloe att känna sig fattig.

Becka med håret av Lotta Thorsén
Flera titlar vill uppmärksamma en funktionsvariation eller sjukdom genom att skildra hur de påverkar ett barns vardag. Becka drabbas i Becka med håret av Lotta Thorsén av alopecia, håravfall, vilket påverkar henne fysiskt och psykiskt.

Trolläventyret på campingen av Elisabet Österlund och Karin Holmström
Elisabet Österlund och Karin Holmström har i bilderboken Trolläventyret på campingen QR-koder som leder till olika fåglars läten. Det finns även en QR-kod som leder till en film där trollen åker i väg med en drönare.

Läs hela rapporten:
Bokprovning på Svenska barnboksinstitutet: En dokumentation, Årgång 2022