Vems är väskan? är ett vardagligt och fantasifullt bilderboksäventyr för 3–6 år av författaren Anna Damberg och illustratören Karin Eriksson. Boken ges ut i mitten av juni och handlar om en övergiven väska som väcker många känslor och frågor.

– Mitt primära syfte med alla mina bilderböcker är att i första hand sprida läsglädje och bjuda på en lustfylld lässtund. Med Vems är väskan? vill jag visa barn och vuxna att vardagen kan vara full av oväntade små äventyr. Jag vill också bjuda in och utmana läsaren att använda sin fantasi. Vad tror du att det finns i väskan? Det kan skapa många spännande svar, säger Anna Damberg.

För författaren, som till vardags arbetar som förskollärare, är boken även en hyllning till hennes egna barndomskvarter. Illustrationerna skildrar nämligen gården mellan två blåa höghus i Hagalund, också kända som Blåkulla.

Karin Eriksson är frilansande illustratör som har sin bas i Rönninge, söder om Stockholm.

– När jag får förtroendet att illustrera en barnbok så vill jag ge barnen något fint att titta på. Jag vill också att barnen ska kunna känna igen sig i karaktärerna och miljöerna. Inför Vems är väskan? besökte Anna och jag Blåkulla. Detta för att jag skulle få en känsla för området och möta människorna som bor där idag. I boken lät jag också olika fåglar ta plats på alla sidor. Om du undrar hur många fåglar det blev så vet jag faktiskt inte, men köp boken och räkna själv, säger Karin Eriksson.