”Utmattningens labyrint : En patient & en läkare – två perspektiv på en resa genom utmattningssyndrom” är en unik bok i sitt slag där läsaren parallellt får följa Ulrika som drabbades av utmattningssyndrom, samt den läkare som behandlade och samtalade med henne.
Ulrika berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. Om kroppen som varit stressad under alldeles för lång tid utan tillräckligt med återhämtning. Om stressen, prestationsångesten, panikångestattackerna och om rädslan samt tvivlet att inte bli frisk igen. Men, viktigast av allt, om vägen framåt med möjlighet att göra nya val och hitta en öppen dörr till bättre hälsa. Läkaren beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt perspektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom. Bit för bit i processen, beskriver de vad som händer känslomässigt, fysiskt och mentalt.
En bok som inger hopp om att det går att minska stress, bli lugnare och må bättre. Att det finns en möjlighet att hitta vägen ut ur utmattningens labyrint.
Pressmaterial omslagsbild: 9789175779607
Pressmaterial författarbild: Ulrika Malmesved
Pressmaterial författarbild: Antonio Alonso-Villaverde Lozano
Louise Gustafsson –
Ett kort, koncist och konkret ”Wow” far genom mitt huvud. Vilket fantastiskt bra upplägg där man som läsare så enkelt och lättöverskådligt får följa Ulrikas resa, samtidigt som läkaren så tydligt beskriver vad som händer rent fysiskt och mentalt.
Som drabbad, anhörig eller nära vän till någon som hamnat i en utmattning är denna bok årets ”måste”. Den ger en verklig inblick och en förståelse av den overkliga, förvirrande, utmattande och skrämmande värld jag nu förstått att utmattningen är.
Marias bokhylla –
För mig som själv inte lider av utmattningssyndrom (men kanske är i riskzonen som egenföretagare) och som har sett människor nära mig drabbas av utmattningssyndrom är det här en väldigt bra bok. Den är beskrivande och tydlig och ger både en personlig berättelse från en som upplevt utmattningssyndrom samtidigt som vi kan få se en läkares syn på saken.
Anledningen till att jag är lite kluven är hur intresserad den som lider av utmattningssyndrom är att läsa om diagnosen. Och hur mycket hen orkar läsa över huvud taget.
Dock, om man är en sådan som orkar läsa, och vill veta mer om sin diagnos är det här en strålande bok. Det känns som om författarna har haft i åtanke just detta att det inte är säkert att orken finns där, för det är korta och koncisa kapitel som är tydligt uppdelade och som dessutom är uppdelade i sig själva med en till två sidor text. Texten är ganska stor och fyller sällan hela sidan, och jag tycker att bokens design och färgval känns väldigt lugnande.