Födelsedagshunden är en bilderbok för 6-9 år av författaren Therese Ivarsson och illustratören Lovisa Bengtsson. Boken ges ut i november 2022 och handlar om lyckan och ansvaret det innebär att få en egen hund.

– Jag vill ge en härlig läsupplevelse och visa alla barn som har husdjur på första plats i sin önskelista att ett husdjur kräver både tid och omsorg, det är också är viktigt att välja rätt sorts husdjur. Ett husdjur ska ju inte bara vara sött och gulligt utan även passa för dig som person, säger Therese Ivarsson.

Författaren är till vardags lärare i svenska och sfi samt skrivkursledare. Hon har även utbildning i integrationspedagogik, journalistik och psykologi.

– När du väl vet vad det innebär att ha ett husdjur och hittar rätt husdjur för dig kommer du få en vän och ett minne för livet, säger Therese Ivarsson.

Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella och svåra ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 250 titlar under 2021.

Therese Ivarsson

Jo, doktorn, det var en sak till är en roman skriven av författaren Viktor Bergendal. Boken ges ut i november 2022 och handlar om att alla ska kunna förstå medicin och bli mer delaktig i sin egna vård. Romanen är författarens debut. 

– Jag hör ofta i samhällsdebatten mycket negativt om sjukvården med allt ifrån en sviktande primärvård till överbeläggningar och utarbetad vårdpersonal. Med denna bok vill jag lyfta det fina i att möta patienter i svåra situationer med sjukdom samt det fantastiska arbete som bedrivs på alla vårdnivåer dagligen, säger Viktor Bergendal.

Viktor Bergendal är en 36-årig läkare och violinist uppväxt i den lilla byn Farhult i nordvästra Skåne som mittenbarn i en stor brödraskara. Hans pappa, och fyra generationer bakåt, har varit doktorer och han utvecklade ett stort intresse för naturvetenskap under sin uppväxt. Sedan några år tillbaka är Viktor Bergendal specialist i allmänmedicin och har påbörjat en ny specialisering inom geriatrik på Helsingborgs lasarett.

– I boken får läsaren följa doktor Henrik under en veckas tid på vårdcentralen. Där möter han ung som gammal, frisk som sjuk och alla möjliga sorters hälsobekymmer. Allvar och humor blandas med seriös medicin och lite samhällskritik. Mitt mål med boken är att sprida kunskap, inspirera människor och förhoppningsvis göra patienter mer delaktig i sin egna vård genom ökad medicinsk förståelse, säger Viktor Bergendal.

Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella och svåra ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 250 titlar under 2021.

Pressmeddelande den 12 september 2022

Slem! Slemmiga djur är en bilderbok för 3-6 år, av Sara Åhlström och illustratören Alexander Lundahl. Boken ges ut i september 2022 och handlar om några av världens mest slemmiga djur. Tidigare har författaren gett ut en bok om hur djuren sover.

– Det här är en slemmig bok för alla barn som älskar att samla på sniglar och är fascinerande av slem, säger Sara Åhlström.

I boken möter läsaren några av världens mest slemmiga djur. Sniglar, flodhästar och fiskar är några av de djur  som använder slem på smarta sätt. Till vardags jobbar Sara Åhlström som webbredaktör. Alexander Lundahl jobbar som illustratör på heltid.

– Slem är mer än att bara vara kladdigt. Min strävan i bildskapandet av Slem! Slemmiga djur har varit att öppna upp läsarens nyfikenhet för slemmets roll i djurens värld, säger Alexander Lundahl. Idus förlag hjälper författare att nå ut med sina berättelser. Förlaget har en bred utgivning men också en nischad utgivning om aktuella, svåra eller nischade ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 250 titlar under 2021

Sara Åhlström
Alexander Lundahl

Ålen Åkes långa resa är en bilderbok för 3-6 år, av författaren Karin Askerin och illustratören Hanna ingvarsson. Boken ges ut i september 2022 och handlar om den utrotningshotade ålen.

– Jag hoppas att de som läser boken ska njuta av berättelsen samtidigt som de får kunskap om ålens spännande livscykel, säger Karin Askerin.

Tidigare böcker av författaren är kapitelboken L+OVE=LOVE och pekböckerna Vem låter om natten? I skogen och Vem låter om natten? I parken. Till vardags arbetar Karin Askerin som förskollärare.

– Jag jobbar på en mångkulturell förskola och för mig är böcker ett otroligt viktigt redskap i förskolan. Genom böcker får barn inte bara språket, utan också kunskap om djur, växter, stjärnor, stjärnfamiljer, kulturer, funktionsvariationer, genus, sorg och mycket annat som få dem att förstå omvärlden.

Om Idus förlag

Idus förlag har gett ut böcker i över tio år. I dag är det Sveriges fjärde största barnboksförlag med växande antal titlar även för vuxna. Idus hjälper författare att nå ut med sina berättelser och möjliggör för fler barn, unga och vuxna att hitta glädjen i att läsa.

Karin Askerin

Idus förlag lanserar tävlingen ”Barn välkomnar barn” och kommer att ge ut en bok med samma titel senare i år. Genom att skicka in tävlingsbidrag i form av texter och bilder får barn själva komma till tals och välkomna nyanlända till Sverige. De vinnande bidragen kommer att utgöra bokens innehåll.

– Vi genomförde tävlingen 2015 som en följd av de stora flyktingströmmar som kom till Sverige då. Med tanke på kriget i Ukraina och alla som nu tvingas på flykt känns det angeläget att återigen möjliggöra för barn att samtala om integration, öppenhet och gemenskap genom att skicka in bidrag till en ny version av boken Barn välkomnar barn, säger Elisabeth Grunditz, vd på Idus förlag.

Tävlingen riktar sig främst till barn i åldern 6–15 år och pågår från den 1 april till den 31 maj 2022. Det är tillåtet att tävla både enskilt och i grupp. Totalt kommer cirka 20 bidrag väljas ut som vinnare och utgöra innehållet till Barn välkomnar barn. Boken kommer att finnas till försäljning.

– Första utgåvan av boken Barn välkomnar barn genererade över 700 tävlande bidrag. Vi fick in många fina berättelser om samtal som genomförts bland barn och på skolor runtom i hela landet, säger Ulrika Slottner, förläggare på Idus förlag och grundare av tävlingen.

Idus förlag ger ut barn- och ungdomsböcker samt böcker om svåra, nischade och aktuella ämnen. Tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, gav Idus ut närmare 250 titlar under 2021.

För mer information, kontakta:

Kontakta Elisabeth Grunditz, vd Idus förlag: 072-200 13 54elisabeth@idusforlag.se

Pressmaterial:

För pressbild på Elisabeth Grunditz och Ulrika Slottner, klicka här

Om Idus förlag
Berättelser hjälper människor att bearbeta, förstå och gå vidare. Det är viktigt för både drabbade och omgivning. Därför ger Idus förlag ut böcker om aktuella, svåra och nischade ämnen. Vi hjälper författare att nå ut med sina berättelser och möjliggör för fler barn, unga och vuxna att hitta glädjen och trösten i att läsa.

Pressmeddelande den 23 mars 2022

Carin Johansson och Henry Johannes bok Loves superbesvärliga bajskorv som inte vill komma ut vinner första pris i Nextory E-book Awards i kategorin barnböcker. Priset går till den e-bok som flest läsare läst från början till slut och syftar till att hylla den digitala läsupplevelsen.

– Det känns fantastiskt roligt att boken tagits emot så väl. Det finns många barn idag som mår dåligt och lider av förstoppning. Det är viktigt att förebygga detta ganska onödiga hälsoproblem. Därför är jag jätteglad att boken kan hjälpa både barn och deras föräldrar att prata om och förebygga besvär, säger Carin Johansson.

Carin Johansson är utbildad samhällsmiljövetare och debuterade 2019 med boken Loves superbesvärliga bajskorv som inte vill komma ut. Henry Johannes har illustrerat boken. Nextory Ebook Awards instiftades 2018 och böcker som påbörjats av minst 500 läsare inkluderas i tävlingen. De titlar som i störst utsträckning fångat läsarna från början till slut vinner.

– Vi är stolta och glada över såväl boken som dess författare och illustratör. Vi ger ut många böcker om nischade och ibland svåra ämnen. En berättelse kan vara en viktig del i att bearbeta, öka förståelsen och få hjälp framåt för både drabbade och omgivning, säger Elisabeth Grunditz, vd på Idus förlag.

Pressmaterial:

Om Idus förlag
Berättelser hjälper människor att bearbeta, förstå och gå vidare. Det är viktigt för både drabbade och
omgivning. Därför ger Idus förlag ut böcker om aktuella, svåra och nischade ämnen. Vi hjälper
författare att nå ut med sina berättelser och möjliggör för fler barn, unga och vuxna att hitta glädjen
och trösten i att läsa.

Lerumsbaserade Idus förlag AB får från och med den 26 januari nya ägare. Förlaget har växt kraftigt senaste åren och grundarna bedömer det som en bra tid för nya personer att komma in. Grundare och tidigare vd Ulrika Slottner finns fortsatt kvar på företaget som anställd.

– Idus är förlaget med hjärtat hos författarna. För att kunna fortsätta växa och hjälpa författare att nå ut med sina verk är det dags för nya personer att ta vid. De nya ägarna har gedigen kunskap inom kommunikation och ekonomi. Utöver det ger de Idus en närvaro i Stockholm vilket vi saknat. Elisabeth och Simon är helt rätt personer att ta företaget till nästa nivå, säger Ulrika Slottner, grundare och avgående vd.

Idus förlag gav, tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, ut närmare 250 titlar under 2021, vilket är en ökning med över 70 titlar jämfört med föregående år. Ulrika Slottner och Mats Slottner har tillsammans ägt företaget och säljer nu till Simon Grunditz och Elisabeth Grunditz.

– Jag är oerhört glad och förväntansfull över att få lära känna förlaget och dess medarbetare. Ambitionen är att fortsätta driva Idus med samma värme, passion och professionalitet som varit företagets ledord sedan start, säger Elisabeth Grunditz, tillträdande vd.

Företaget startade 2011 med fokus på att ge ut barn- och ungdomsböcker samt böcker om svåra ämnen. Sedan starten har verksamheten breddats till att innefatta även biografier och böcker om specifika och aktuella ämnen. Förlaget har även ett imprint Visto, som är ett instegsförlag för nya författare eller författare med stor egen kundkrets, samt ytterligare ett imprint Stellar, som är ett traditionellt förlag för redan etablerade författare.

För mer information, kontakta:

Ulrika Slottner, grundare av Idus förlag, 070-862 73 28, ulrika@idusforlag.se

Elisabeth Grunditz, vd på Idus förlag, 072-200 13 54, elisabeth@idusforlag.se

Fem viktiga händelser under 2021:

Bläddra gärna i vår nyhetskatalog