Vintervila – Vad gör djuren på vintern? är en bilderbok för 6–9 år av debuterande författaren Emelie Hajas och illustratören Sara Nilsson. Boken ges ut i september 2023 och lär ut var svenska djur tar vägen under vinten, samt uppmuntrar till att respektera och värna om både djur och natur.  

– Sover verkligen björnen hela vintern, hur mår fiskarna egentligen under isen och var tar myrorna vägen när det blir kallt? Många barn har ett stort intresse för djur och natur och i Vintervila hittar de massor av spännande fakta om vad djuren egentligen gör på vintern. Jag hoppas att nyfikna barn som läser boken lär sig massor om våra svenska djur och gärna ger sig ut på en skogsutflykt för att leta spår, säger Emelie Hajas. 

Författaren är bosatt i Trosa, där hon bor med sin man och deras två barn. Till vardags arbetar hon som digital marknadsföringsspecialist och har även en bakgrund som redaktör inom både webb och print på flera olika tidningar. Illustratören jobbar som bildlärare, frilansande illustratör och keramisk konstnär. – Jag älskar att vara kreativ och skapa saker med mina händer ofta med djur och natur som motiv. I Vintervila ville jag skapa bilder som kan tilltala både föräldrar och barn, säger Sara Nilsson.

– Jag älskar att vara kreativ och skapa saker med mina händer ofta med djur och natur som motiv. I Vintervila ville jag skapa bilder som kan tilltala både föräldrar och barn, säger Sara Nilsson.

Hej, jag heter Ali är en biografi av författarna Ali Reunanen och Maria Andersson. Boken ges ut i september 2023 och handlar om hur man, trots ett relativt framgångsrikt liv, kan förstöra allt fint och bra genom droger och kriminalitet. Ali vill visa att det går att ta sig ur ett liv fyllt av missbruk, kriminalitet, utanförskap och ensamhet till ett drogfritt, hederligt och meningsfullt liv.

– Jag vill berätta min historia precis som jag upplevt den. Den börjar mitt i livet, när jag är 37 år gammal den 1 april 1994, i baksätet på en polisbil. Jag blir gripen, anhållen och häktad för narkotikabrott. Jag vill berätta hur jag får en chans till ett nytt liv i häktet och sedan påbörjar en förändringsresa i livet genom behandlingen på fängelset. Jag vill berätta hur jag lär känna mitt riktiga jag som jag började tappa bort redan som barn och hur jag tog till mig olika karaktärsdefekter under alla år för att överleva. Tack vare bland annat 12 stegsprogrammet och vuxna barnveckor har jag fått chansen att göra upp med mitt gamla liv och funnit ett nytt sätt att leva, säger Ali Reunanen.

Författaren bor idag i Jordbro utanför Stockholm och jobbar som förbundssekreterare på RIKSKRIS och ansvarig på RIKSKRIS kansli.

– Jag arbetar med att hjälpa människor som lever eller har levt ett liv fyllt av missbruk, kriminalitet och utanförskap. Jag älskar att se när en människa får hopp och livet tillbaka, när jag kan följa människors utveckling och förändring från ett destruktivt liv till att bli produktiva människor i samhället.

Fyrvaktarens hemlighet är en kapitelbok för 9–12 år skriven av författaren Jeanette Palm. Boken ges ut i september 2023 och handlar om tre vänner som upptäcker att något skumt pågår i fyrvaktarstugan vid den gamla fyren. De bestämmer sig för att ta reda på vad.

– Den här berättelsen blev kanske mitt sätt att glänta lite på dörren till barndomen, att få vistas på en plats som jag själv skulle ha lockats att besöka som barn, säger Jeanette Palm.

Författaren har tidigare jobbat med administration, men är numera timvikarie på förskola. På fritiden skriver hon allt från berättelser till recensioner och dagbok.

– Jag hoppas att alla som får syn på bokens suggestiva omslag ska vilja läsa den och bli så uppslukade att de inte kan släppa den. Min förhoppning är att boken ska skapa läslust.

Bahamasgul är en bok för unga mellan 12–16 av författaren Marie Bosson Rydell. Boken ges ut i september 2023 med förhoppning att locka till läsning och ge en inblick i mopedernas värld. Den tar även upp hur viktigt det är att stå upp för sina intressen och inte vika sig för översittare.

– Elias och Axel är kompisar med ett gemensamt intresse för mopeder, gärna de äldre klassiska modellerna. Jag hoppas att den här boken ska locka ungdomar, som hellre byter tändstift än läser böcker, till läsning, säger Marie Bosson Rydell.

Själv kör författaren en klarbärsröd compact. Bahamasgul är hennes första bok inom ungdomsgenren, med skrivandet av barnböcker har varit en del av livet i 25 år. Till vardags är hon förskollärare och jobbar på en grundskola i Varbergs kommun.

– Att läsa en bok som handlar om ens intresse kan vara en väg in i läsandet. Boken bjuder på igenkänning, fakta och en del humor.

Dag Öhrlund har medverkat i mer än 80 böcker som sålt i flera miljoner exemplar. Nu skapar han en helt ny genre när han tillsammans med debutanten Elisabeth Sjöberg Strand ger ut boken Skilaki – byrackan som blev filmstjärna. Boken är en feeldog-roman och är skriven ur hundars perspektiv för en vuxen målgrupp. Den beskrivs som en underfundig och klipsk roman för den med sinne för humor och ett hjärta som klappar för hundar. Boken ges ut av Stellar förlag i september 2023. 

– Vi följer historien ur hundarnas perspektiv genom hopp och förtvivlan. Men eftersom det är en feeldog-roman får allting naturligtvis ett lyckligt slut, säger Dag Öhrlund. 

För några år sedan deltog Elisabeth Sjöberg Strand i Dag Öhrlunds författarkurs i byn Pefki på Kreta. I alla skrivövningar inkluderade Elisabeth en charmig byracka som hette Skilaki i stället för att berätta historier om människor som de andra deltagarna. Dag, som beskriver sig själv som en skrivberoende hundälskare, kunde inte släppa historien om Skilaki – han bara måste få veta vad som händer med honom och Skye. Det omaka författarparet började trevande snickra ihop historien om hunden Skilaki. 

– En hundcoach sa en gång till mig att jag ska försöka tänka som en hund, vilket är precis vad vi har gjort i den här boken. Det är hundarna, i det här fallet ett gäng byrackor på Kreta, som berättar sin historia, säger Elisabeth Sjöberg Strand. 

Om författarna

Dag Öhrlund är journalist, prisbelönt fotograf och författare. Han har arbetat i mer än 30 länder och är publicerad i 150 magasin i 20 länder. Dag har skrivit, fotograferat och medverkat i 80 böcker som sålt i flera miljoner exemplar i Sverige och utomlands – bland annat succéromanerna om psykopaten Christopher Silfverbielke, domaren Suzanne Eriks och den populäre kommissarien Ewert Truut. Under sitt äventyrliga liv har Dag blivit beskjuten, överlevt en terrorbomb, blivit gripen av polisen, varit förlamad, suttit i rullstol och varit nära döden flera gånger, något som gett honom nya perspektiv på livet. 
 
Skilaki är Elisabeth Sjöberg Strands debutroman. Tidigare har Elisabeth deltagit i ett antal novellsamlingar, där många av hennes karaktärer har varit just hundar. Därför var det naturligt för henne att även debutromanen fick ett hundtema. Som glad pensionär fördelar Elisabeth sin tid mellan att skriva, fotografera, resa, ta hand om hundar och arrangera skrivarkurser. Helst i Grekland, som har en stor plats i hennes hjärta.

Tårtodilen som inte kunde somna är en bilderbok för 3–6 år av författaren Anna Koblanck och illustratören Sara Nilsson. Boken ges ut i slutet av juli 2023 och handlar om Tårtodilen som inte kan somna och därför håller Papajas och Kraman vakna. När det hörs ett ljud från hallen blir vännerna rädda.

–  Den här är en feelgood-rysare för barn som tycker det är läskigt med mörkret om natten, och visar genom de tre karaktärerna att man kan tackla oro och rädsla på olika sätt, säger Anna Koblanck.

Författaren har arbetat som journalist och skribent i över 20 år, bland annat som Dagens Nyheters Afrikakorrespondent. Det var först när hon blev mamma som hon började skriva barnböcker. Sara Nilsson är verksam i Piteå där hon arbetar som illustratör och bildlärare.

– Jag hoppas att både barn och vuxna ska känna igen sig hur det kan bli vid nattning ibland, och att framförallt de små läsarna ska påminnas om att världen ofta ter sig farligare än den är, säger Anna Koblanck.

I ambulansen, bakom kulisserna är en roman som är inspirerad av verkliga händelser i pensionerade ambulanssjuksköterskan Krister Johanssons liv. Boken ges ut i augusti 2023 och i den ges läsaren en djupare förståelse för ambulanspersonalens vardag i en dråplig, tänkvärd och spännande 35 år lång arbetslivsresa.

– Intresset för sjukvård väcktes redan som barn. Sedan dess har jag hunnit med att som tonåring bli Sveriges yngste Röda Kors-instruktör, arbeta som sjukvårdsbiträde inom långvården, utbilda mig till sjuksköterska med vidareutbildning i anestesi och intensivvård. Jag arbetade som narkossköterska på operationen i några år men så småningom var det intresset för ambulansverksamheten och akutsjukvård som tog över, säger Krister Johansson.

Författaren är född och uppvuxen i Uddevalla men bor sedan tio år tillbaka i Vänersborg.

– I 35 år arbetade jag i ambulansverksamheten som ambulansföreståndare, lärare och specialistsjuksköterska. Det var framför allt variationen i arbetsuppgifterna, intresset av att hjälpa personer i svåra akuta situationer och kamratskapen bland kollegorna som fick mig att älska mitt arbete, säger Krister Johansson.

Ringen i kråkslottet är en kapitelbok av Charlotte Ekbom, författaren bakom flera fängslande böcker för barn, ungdomar och vuxna. Boken ges ut i augusti 2023 och är en gripande berättelse genom hemligheter, lögner och sanningar.

– Unga översköljs idag av budskap från olika håll och det är svårt att veta vad som är sant. Jag ville utforska vad hemligheter och lögner, nya som gamla, kan göra med oss och vad som händer när vi väljer att tro på dem, säger Charlotte Ekbom.

Ringen i kråkslottet möter vi Angelika, en 12-årig tjej som känner sig ensam. När en ny kille, Valentin, flyttar in i grannhuset öppnas dörrarna till det egendomliga, skrämmande kråkslottet. Tillsammans upptäcker de en flertusenårig hemlighet som någon visar sig vara beredd att bevara till varje pris. Men vad är sant och vem kan Angelika egentligen lita på?

Det här är Sollentunabon och trebarnsmamman Charlotte Ekboms femte utgivna bok, på Idus Förlag har hon tidigare gett ut Ängeln i London. När hon inte skriver böcker jobbar hon som frilansskribent, content manager och hjälper företag med marknadsföring.

– Med ungdomsromanen Ängeln i London tog jag klivet mot att skriva för slukaråldern och det följer jag nu upp med Ringen i kråkslottet. Min önskan är att ge läsarna en spännande berättelse, full av oväntade vändningar som gör den svår att lägga ifrån sig, men som också berör och väcker tankar, säger Charlotte Ekbom.

Mer än uniformen är en självbiografisk bok av polisen och författaren Tobbe Isaksson. Boken ges ut i augusti 2023 och i den ges läsaren en ärlig, kompromisslös och stundtals brutal inblick i många av de händelser som möter poliser i yttre tjänst men som inte nämns i media.

– Jag vill visa hur det är att arbeta som polis i yttre tjänst, de utmaningar och glädjeämnen som jag och mina kollegor ställs inför, hur vi agerar och hur vi hanterar alla hemskheter vi möter, säger Tobbe Isaksson.

Tidigare har författaren gett ut boken Bakom uniformen på Idus förlag. Tobbe Isaksson är en omtyckt föreläsare och hans bok används bland annat som kursmaterial för präster och i gymnasieskolor samt som utbildningsmaterial till MBU.

– Bokens budskap är två. Ge en inblick i alla de händelser som inte syns eller nämns i media samt visa att bakom uniformen finns det en människa precis som vem som helst.