Resan till Utopia är en kapitelbok för 9–12 år av författarna Erik och Mikaela Wennstam. Boken ges ut i slutet av november och handlar om en skolklass, vars klassresa inte går helt som planerat.
– Med bara veckor kvar till sista sommarlovet innan de ska börja spännande men läskiga sjuan ser klass 6 fram emot att åka på sin drömklassresa, men istället för lyxresorten hamnar de mitt ute i den vildaste vildmarken. Där får de stifta nya bekantskaper, vara med om oväntade upplevelser och upptäcka vad det betyder att hålla ihop när det verkligen gäller, säger Erik och Mikaela Wennstam.
Författarduon är bosatt i Uddevalla och arbetar utöver skrivandet båda två som lärare. Erik i svenska och psykologi, Mikaela i samhällskunskap och religion.
– Vår onda plan är att locka fler att läsa mer. Med Resan till Utopia vill vi väcka läsglädje genom en klassiskt fartfylld road movie i bokform: med korta kapitel, finurlig humor och äventyr, oväntade vändningar, vänskap som prövas, igenkänning och så lite kärlekspirr – kryddat med en hänsynslös skurk, en omvälvande upptäckt och en kamp mot klockan.
Loella är en kapitelbok för 9–12 år av författaren Eva Salqvist. Boken ges ut i slutet av november 2024 och är en skräckhistoria om en skrämmande bonusmamma och ett mystiskt försvinnande.
– Adrian och pappa flyttar in hos Loella, som visar sig vara en bonusmamma från helvetet. Hon beter sig underligt och även katten reagerar starkt på hennes närvaro. Adrian förstår att någonting är väldigt fel, men hur ska han få pappa att förstå? säger Eva Salqvist.
Författaren bor i Umeå och arbetar som lekterapeut utöver skrivandet. Främst skriver hon för barn och ungdom, men har även författat deckare för vuxna.
– Det är roligt att skriva skräck och skrämma både sig själv och andra. Men boken handlar om så mycket mer. Den handlar om relationer, tilltro och att våga stå på sig även när det är svårt eller man inte blir trodd. Det är något både pappan och pojken i boken får erfara.
Friidrottsmysteriet är en illustrerad kapitelbok för 6–9 år av författaren Mari Bister och illustratören Markus Lindholm. Boken ges ut i november 2024 och är den andra boken i serien ”Sportdeckaren”. Den här gången handlar det om Mira, och ett rykte som uppstår i Miras friidrottsgrupp.
– Vad är okej att göra för sin egen vinnings skull? Hur avgör man om ett rykte eller påstående är sant? Och hur är man en bra kompis? säger Mari Bister.
Författaren bor på Österlen och utöver skrivandet gör hon författarbesök på skolor, främst inom Skapande skola. Markus Lindholm är illustratör och driver även företag där han bland annat designar tyger, målar tavlor och håller tecknarkurser för alla åldrar. Boken är den andra, fristående delen i bokserien ”Sportdeckaren”. Den första delen, Handbollsmysteriet, gavs ut 2023.
– Min förhoppning är att Friidrottsmysteriet ska vara en spännande och intressant bok som kan tilltala även de som behöver en mer lättläst bok. Men att den också kan öppna upp för diskussioner om lagsammanhållning, vänskap, avundsjuka och rivalitet, säger Mari Bister.
Nu skickas broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till alla hushåll. Med den kommer också en oro – hur kommer innehållet att påverka barnen? Hur kan man prata med barn och ungdomar om kris och krig? Tänk som en prepper är en faktabok för 9–12 år som handlar om krisberedskap. Indelad efter information från MSB hjälper den barn att klara av utmaningar de kan ställas inför.
– Tänk som en prepper tar barnets perspektiv på beredskap i vardagen. Även enkla saker som att klä sig efter väder, att komma ihåg vattenflaskan, mellanmålet och att se till att mobilen är laddad är alla viktiga pusselbitar för att barn och unga ska vara redo om något oväntat händer, säger Helena Söderblom.
Helena Söderblom arbetar som rådgivare inom krisberedskap och hjälper myndigheter och företag att vässa sina kunskaper och planer inför potentiella kriser som cyberattacker, skyfall eller pandemier.
– Barn och ungdomar lever idag i en digital tillvaro där de behöver hantera enorma mängder information. Utöver det vi vuxna kanske känner igen som sunt förnuft, innehåller Tänk som en prepper därför även kapitel om hur media fungerar, var man hittar pålitliga uppgifter från myndigheterna i kris och hur man kan avslöja desinformation, säger Helena Söderblom.
Hanna Thermaenius, psykolog på Rädda Barnen, önskar att man även erbjudit barnanpassad information i anslutning till MSB:s broschyr “Om krisen eller kriget kommer”.
– Innehållet är ju väldigt rakt på, vi ska vara beredda på att Sverige kan hamna i krig, och det gör ju, oavsett om man är vuxen eller barn, framför allt om man är barn så tänker jag att man blir väldigt, väldigt orolig, säger Hanna Thermaenius i P4 Stockholm.
I boken Tänk som en prepper, utgiven av Idus förlag i november 2024, får barnen viktiga kunskaper som hjälper dem att hantera oväntade händelser i vardagen. Då kan de också känna tryggheten i att veta vad de ska göra om det blir kris på riktigt. Indelad efter information från MSB hjälper den barn att klara av utmaningar de kan ställas inför.
För mer information, kontakta:
Elisabeth Grunditz, vd Idus förlag, 072-200 13 54, [email protected]
Författaren Johan Karlsson får Sölvesborgs kommuns kulturpris 2024 för sina kapitelböcker Ensam på fritids (2022) och Rädda lovfritids! (2023).
– Det är hedervärt och häftigt på samma gång. Sedan innebär prissumman att jag en tid kan gå ner lite i tid från fritidslärarjobbet i Kristianstad och ägna lite mer tid åt skrivandet. Det känns lyxigt och toppen!
Sölvesborgs kommuns kulturpris delades ut första gången 1965. Kulturpriskommittén väntar in året som har gått och gör sedan ett urval av kandidater som granskas. Varje år får kommuninvånare chansen att skicka in nomineringar. Kulturkommiténs motivering till årets pris lyder:
– Med en lätt och vacker svenska och lite läskiga intriger, balanseras den unga läsaren mellan humor och allvar. Det är i sådana oväntade möten en skönlitterär bok kan bli som allra bäst och då är det heller inte alltid de tankar, ord och intryck som förmedlas som är de viktigaste, utan det är de tankar som framkallas. Vår förhoppning är att dessa barnböcker kommer att vara ett led i den unge läsarens lässtimulans och förkovran inom böckernas värld.
I samband med prisutdelningen fick Johan Karlsson frågan ”Vad har du på gång på skrivarfronten? Blir det någon Ensam på fritids 3?”
– Den är i pipelinen. Vattenkrig på fritids hoppas jag få ut senare delen av 2025. Känns oerhört bra att jobba med redaktörsproffset Matilda Olsson och tecknargeniet Denise Millar igen. Vad kan gå fel, liksom?
- Vill du läsa mer om böckerna? Klicka här och här.
- Vill du veta mer om författaren? Klicka här.
- Vill du läsa mer om Sölvesborgs kommuns kulturpris? Klicka här.
Juni och regnet är en bok av författaren och illustratören Agnes Carlson. Boken ges ut i början av november och låter läsaren upptäcka väderfenomenet regn genom Junis nyfikna forskarögon.
– När lilla Juni tittar ut genom fönstret och ser regnet falla, börjar hennes fantasi spinna. Varifrån kommer allt vatten? Varför regnar det? Följ sedan med Juni i hennes fantasivärld där hon funderar över var regnet kommer ifrån. En charmig berättelse som inte bara lär barn om väderfenomenet ”regn”, utan också inspirerar till att aldrig sluta undra och utforska världen runt omkring oss, säger Agnes Carlson.
Utöver att skriva och illustrera, studerar Agnes Carlson till arkitekt.
– Jag vill visa alla barn att världen och naturen är så spännande och att det finns så mycket att utforska. Med lite fantasi kan regnet utanför ens sovrumsfönster bli en vattensprutande drake men själva vetenskapen bakom väderfenomenet kan även det vara lika spännande. Jag vill locka barn till naturvetenskap och utforskande och visa att alla frågor och funderingar är viktiga.
Tänk som en prepper är en faktabok för 9–12 år av författaren Helena Söderblom. Boken ges ut i början av november och handlar om krisberedskap. Indelad efter information från MSB hjälper den barn att klara av utmaningar de kan ställas inför.
– Tänk som en prepper tar barnets perspektiv på beredskap i vardagen. Även enkla saker som att klä sig efter väder, att komma ihåg vattenflaskan, mellanmålet och att se till att mobilen är laddad är alla viktiga pusselbitar för att barn och unga ska vara redo om något oväntat händer, säger Helena Söderblom.
Författaren arbetar till vardags som rådgivare inom krisberedskap och har tidigare gett ut flera ungdomsböcker inom samma ämne på Idus förlag.
– Barn och ungdomar lever idag i en digital tillvaro där de behöver hantera enorma mängder information. Utöver det vi vuxna kanske känner igen som sunt förnuft, innehåller Tänk som en prepper därför även kapitel om hur media fungerar, var man hittar pålitliga uppgifter från myndigheterna i kris och hur man kan avslöja desinformation, säger Helena Söderblom.
Skuttan har ont i magen är en bilderbok för 3–6 år av författaren Ninni Löfqvist och illustratören Amanda Eriksson. Boken ges ut i början av november och handlar om känslor som kan dyka upp när ett älskat husdjur blir sjukt, och vad som kan hända vid ett veterinärbesök.
– Skuttan har ont i magen handlar om Leo som en dag upptäcker att hans kanin Skuttan är sjuk. I boken får vi följa med när Leo träffar veterinären, och vad som händer under besöket. Vi får också följa med Leo under tiden han väntar på att få höra hur det går med Skuttan, säger Ninni Löfqvist.
Författaren har tidigare arbetat som smådjursveterinär. Idag är hon verksamhetsutvecklare vid Barn- och ungdomsmedicin i Region Västernorrland och även doktorand i kvalitetsteknik.
– Jag vill bjuda in alla barn och familjer att följa med för att träffa veterinären! För mig är boken en chans att erbjuda all den information och det underlag för att prata om känslor och funderingar som kan dyka upp när ett djur blir sjukt som jag önskade att jag haft när jag arbetade som veterinär.
Smultronstövlar och gröna tomater är en illustrerad bok för 6–9 år av författaren Johanna Bergblomma och illustratören Johan Röstvall. Boken ges ut i början av november och handlar om Hubert, som tar sin nya granne Ella på en upptäcktsfärd genom trädgården.
– I boken möter vi Hubert, som kan allt om djur och växter, och hans nya vän Ella, som just flyttat till landet och drömmer om ett husdjur. I Huberts trädgård myllrar det av liv, från insekter, grönsaker och magiska fjärilar, till grodor och kompost, säger Johan Röstvall.
Författaren Johanna Bergblomma är bosatt i Hedemora och utöver skrivandet är hon även förskollärare och utbildad trädgårdsarkitekt. Johan Röstvall bor i Stockholm och är AD, designer och illustratör.
– Jag vill att fler ska lära sig att alla små djur och kryp behövs och att vi måste vara rädda om dem. Inte bara ute i naturen, utan även i våra trädgårdar. Jag hoppas att boken väcker nyfikenhet och intresse för djur och växter och inspirerar till odling. Dessutom är det en berättelse om en ny vänskap. Att man kan bli bra vänner fast man tycker olika, säger Johanna Bergblomma.