Pansar av hud låter läsaren följa med in bakom kulisserna, rakt in i en brutal verklighet som polisen möter varje dag. Där självmord och självmordsförsök bland unga flickor går omärkt förbi och på sin höjd avskrivs som olyckor. Den ende som reagerar är polisen Lena Fredén då hon ser att samband mellan de tragiska händelserna som ingen annan tycks notera. Pansar av hud är den första delen i en planerad serie om Jönköpingspolisen Lena Fredén. LM Schön har tidigare arbetat som polis och är numera verksam åklagare i Jönköping.

– Jag vill belysa några av de svårigheter som unga flickor utsätts för idag. Ofta lider de i tysthet och tar eller får inte hjälp av vuxenvärlden. När det blir övermäktigt väljer en del att avsluta sina liv. Det är viktigt för mig att vi gör något åt detta och ett steg är att öka medvetenheten om ungas utsatthet och dåliga mående, säger Linda LM Schön, författare till boken Pansar av hud.


Bakom författarnamnet LM Schön döljer sig åklagaren Linda Schön. Under många år arbetade hon nästan uteslutande med unga lagöverträdare. Till slut bestämde hon sig för att försöka förebygga brottsligheten i stället för att enbart beivra den. Våren 2020 började hon skriva för barn och unga i syfte att öka deras läsande. Hittills har Djävulsgapet (Idus förlag, 2021) och Andeträden (Idus förlag, 2022) utkommit i serien om Jasmin och Eddie. Böckerna är omtyckta av såväl barn som vuxna.

Direkt efter juristlinjen sökte sig Linda Schön till polisutbildningen. Hon arbetade länge som polis, både i Stockholm och i Jönköping, innan hon rekryterades som åklagare. Pansar av hud, är hennes debutroman för vuxna.

Pansar av hud är en trovärdig och drabbande skildring av polis- och rättsväsendets verklighet – ibland känns det nästan för hemskt för att vara sant, just därför är berättelsen så viktig, säger Matilda Olsson, redaktör på Stellar och Idus förlag.

Pressmeddelande mars 2023

Härma naturen är en faktabok om djur och natur för 9–12 år av författaren Håkan Borgström. Boken ges ut i mars 2023 och i den får läsaren ta del av en massa uppfinningar som människan skapat genom att efterlikna naturens olika smarta drag.

– Tänk dig att du kan ha kläder som reparerar sig själva i stället för att slängas, att vi kan skapa betong från korallers sätt att leva eller bygga hus som termiter och som inte behöver värmas! Den smarta naturen har massor av fiffiga lösningar som vi kan härma och använda. I boken Härma Naturen har jag samlat massor av exempel på saker som vi kan kopiera. Vi behöver alla bli härmapor, säger Håkan Borgström. 

Boken Härma naturen är skriven för alla som är nyfikna på naturens smarta lösningar på problem. Förutom att skriva böcker arbetar författaren som vetenskapsjournalist och kommunikatör på Naturhistoriska riksmuseet.

– Budskapet med boken är ett anti-klimat-depp. Det går att fixa massor av problem om kikar på hur naturen gör och har gjort i miljarder år, säger Håkan Borgström

Pressmeddelande mars 2023

Energitjuven är en illustrerad textbok för 6-9 år av författaren Linda Gustafsson och illustratören Emelie Nilefrost. Boken ges ut i mars 2023 och ger läsaren en ökad förståelse för hur det kan vara att som barn leva med en förälder som har narkolepsi.

– Att växa upp med en förälder som har en sjukdom kan innebära en lite annorlunda vardag och det hade varit fint om någon som läste boken efteråt kände sig mindre ensam, säger Linda Gustafsson.

Författaren är socionom och arbetar som hälso- och sjukvårdskurator vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Energitjuven är Linda Gustafssons andra bok på Idus förlag. Tidigare har hon skrivit boken Tiktokmonstret som handlar om en familj där pappan i familjen har epilepsi.

– Jag brinner för att på ett lekfullt sätt förmedla kunskap till barn via litteratur, säger Linda Gustafsson.

Pressmeddelande mars 2023

Tidsdribblarna räddar tronen är en kapitelbok för 9-12 år av författarna Maria Bäckman och Lina Gullbrand. Boken ges ut i mars 2023 och är en äventyrlig tidsresa med inslag av fotboll och historia.

– I vårt arbete som lärare tycker vi det är viktigt att plocka in skönlitteraturen i ordinarie undervisning, i alla ämnen, inte bara svenska, säger Maria Bäckman och Lina Gullbrand.

Författarna arbetar tillsammans som förstelärare på mellanstadiet och har tidigare skrivit boken Tidsdribblarna räddar priset, som gavs ut 2022. I böckerna får vi möta Erik och Mattea vars historiekunskaper och övertalningsförmåga i detta äventyr sätts på hårda prov.

– Tidsdribblarna räddar tronen hoppas vi kan fungera lika bra som egen läsning så väl som ett komplement till ordinarie läromedel. Fiktion och fakta blandas likt jordgubbar med vaniljglass, säger Lina Gullbrand.

Pressmeddelande mars 2023

Det går åt ganska mycket tejp är en bilderbok för 3-6 år av debuterande författaren Anna Lindholm och illustratören Josephine Ekdahl. Boken ges ut i mars 2023 och handlar om Elis som blir bjuden på kalas. Men han gillar inte stök och smällande ballonger utan vill hellre vara hemma och bygga på sitt slott.

– Jag ville skriva en bok som står på det tysta, försiktiga barnets sida. En bok som liksom håller barnet i handen och säger ”fortsätt vara precis den du är”. Det är ju en evolutionär strategi att inte alla föds extroverta och med en drivkraft att höras och ta för sig. Vem hade velat leva i en sådan värld, säger Anna Lindholm.

Med boken vill upphovspersonerna visa känsliga, tysta och funderande barn att de har en värdefull personlighet. Förmågan att lägga märke till detaljer, lyssna, analysera och vara kreativ är något att vara stolt över.

– I mina illustrationer försöker jag förmedla både stora och små känslor, och strävar efter att bilderna ska vara livliga och intressanta att titta på, säger Josephine Ekdahl.

Pressmeddelande mars 2023

Liten och jättestora lådan är en bilderbok för 0-3 år av illustratören och författaren Josefin Norlin. Boken ges ut i mars 2023 och handlar om Liten som utforskar världen genom motsatsord och prepositioner. Det är den andra boken om Liten, första boken kom 2022 och heter Jättestora liten.

– Jag brinner för mångfald och representation. Därför använder jag i böckerna om Liten bara könsneutrala personliga pronomen. Liten kan vara både en tjej eller kille vilket lämnar utrymme för läsaren att själv avgöra hur hen uppfattar huvudpersonen. Läser man båda böckerna ser man också att Liten kommer från en familj med föräldrar av olika etnicitet, säger Josefin Norlin.

När författaren inte skriver så arbetar hon med att designa butikskoncept och frilansa som illustratör. Hon debuterade 2021 med bilderboken Ensamdjuret.

– Min förhoppning är att berättelserna om Liten ska inspirera små läsare att utforska sin omvärld och samtidigt utveckla sitt språk. I första boken om Liten lär sig läsaren motsatsord och förstärkningsord. I ”Liten och jättestora lådan” nosar vi på motsatsord och prepositioner som ligger nära till hands i den språkliga utvecklingen hos små barn. Att ge barn tillgång till ett större ordförråd är att ge dem möjligheter att uttrycka sig själva, säger Josefin Norlin.

Pressmeddelande mars 2023

Natt på förskolan är en bilderbok för 3-6 år av författaren Nina Statheus och illustratören Joanna Schmidt. Boken ges ut i mars 2023 och är en rimsaga med fantasifull lek mitt i magiska natten.

– Jag ville skapa ett äventyr med hög igenkänningsfaktor, en massa bus och flygande frågor till barnen att spinna vidare på. Lusten till äventyr, nyfikenhet och språkligt skoj finns mitt i det vardagliga. Fantasin har inga gränser och bara för att det är natt är väl inte allting tyst och stilla, säger Nina Statheus.

Till vardags jobbar författaren som bibliotekspedagog på Nyköpings stadsbibliotek. Där håller hon bland annat i sago-, sång- och babystunder med rim och ramsor. Nina Statheus är också projektledare för Nyköpings Kommuns Bokstartsprojekt som vänder sig till barn 0-3 år och som är finansierat via Kulturrådet.

– Det här är en rimsaga med fantasifull lek mitt i den magiska natten där allt är möjligt och ingenting är riktigt som du tror, säger Nina Statheus.

Pressmeddelande mars 2023

Bokstavsbarn är en självbiografisk bok om psykisk ohälsa, adhd och vägen till balans i livet av författaren Mirre Sennehed. Boken ges ut på Idus förlag i mars 2023 med budskapet  att visa hur det kan kännas att växa upp med adhd som tjej.

– Jag har skrivit boken som jag själv hade velat läsa som ung. Det finns alldeles för få böcker som nyanserar bilden av adhd, speciellt med fokus på kvinnor. Det är tufft att leva med adhd för oss alla, men det finns även fördelar med att tänka och vara annorlunda, säger Mirre Sennehed.

Utöver sitt författarskap jobbar Mirre Sennehed som projektledare och festivalarrangör. I boken utforskar hon hur det kan kännas att växa upp med adhd som tjej och hur det skiljer sig från att växa upp med adhd som kille. Den beskriver också hur diagnosen i sig inte är det största hindret i att nå sina drömmar utan att miljön runt personen samt samhällets okunskap och fördomar spelar en stor roll.

– Med boken vill jag visa hur jag kämpade mig ur mitt eget självhat, djup depression och självskadebeteende och lyckades få en någorlunda balans i mitt eget kaos för att kunna nå mina drömmar, säger Mirre Sennehed.

Pressmeddelande mars 2023

Fästingar, Alice! är en bilderbok för 3-6 år av författaren Annie Norgren och illustratören Emma Wiklund. Boken ges ut i mars 2023 och är till för de som vill prata om fästingar på ett naturligt sätt och samtligt lära sig mer om dem.

– För många barn är fästingar idag en del vardagen. Fästingar Alice, är en mysig och informativ berättelse som sprider kunskap om dessa små kryp. För ju mer vi vet om dem, desto mindre läskiga blir de, säger Annie Norgren.

Till vardags arbetare författaren som civilekonom. Idén till boken Fästingar, Alice! kom efter en skogspromenad ihop med dottern som fick sitt första fästingbett. I slutet av boken finns fakta om fästingar som är granskad av biologen och fästingexperten Kajsa Stenemark.

– Fästingar är inte ett djur som vanligtvis betraktas på nära håll, så jag hoppas att mina bilder kan bidra till att fästingarna upplevs som lite mindre otäcka, säger Emma Wiklund.